baza (proszę o sprawdzenie)
pure gold: znajdź bazę podprzestrzeni R4 określonej przez równania:
x1 −x2= 0
x2−x3= 0
x3−x4= 0
wyszedł mi jeden wektor w bazie równy v1=[1,1,1,1].
Dopsze?
1 cze 22:44
jc: Tak
1 cze 22:46
pure gold: dzięgi dzięgi, czyli "wyrazy" tej podprzestrzeni to wielokrotności [1,1,1,1]? np [2,2,2,2],
1 cze 22:51
pure gold: hej mam drugi podpunkt tego zadania. Tym razem mamy jedno równanie:
x1 + 2x2 − x3 + x4 = 0
Wyszła mi baza
v1=[−2,2,0,0]
v2=[1,0,−1,0]
v3=[−1,0,0,1]
lf confirm
1 cze 23:04
wredulus_pospolitus:
chyba miało być:
v1 = [2, −1, 0, 0]
v2 = [1, 0, +1, 0]
2 cze 01:01
pure gold: Tak, przepraszam, właśnie zacząłem robić od nowa i wyszły mi v1 = [ −2, 1, 0, 0] i v2 = [1,
0, 1, 0]. Dzięki za asystę!
2 cze 13:10