proszę o pomoc
helpmepls: Proszę o podpowiedź
Rzucamy 8 razy monetę. Czy zdarzenia: A − „wypadł dokładnie 4 razy orzeł” i B –„reszka
wypadła dokładnie 4 razy” są zależne ?
Poniższe zdarzenia nie bedą zależne?
1 cze 18:56
helpmepls: wiem, że omega będzie równa 256, w jaki sposób obliczyć prawdopodobieństwo wyrzucenia orła
dokładnie 4 razy?
1 cze 19:38
xyz:
A − orzeł wypadł dokładnie 4 razy
Mamy 6 rzutow, wiec rysuje 6 miejsc __ __ __ __ __ __
Pierwszego orla umieszczam na jednym z 6 miejsc
Drugiego na jednym z pozostalych 5 miesc,
trzeciego na jednym z pozostalych 4 miejsc
i czwartego na jednym z pozostalych 3 miejsc
[6] [5] [4] [3] __ __
Z tego iloczynu 6 * 5 * 4 * 3 mam ilosc mozliwosci ze wypadl dokladnie 4 razy orzel
gdy
kolejnosc orlow ma znaczenie. Czyli pierwszy orzel jest czyms innym niz drugi
Oczywiscie w naszym przypadku nie ma znaczenia ktory orzel jest ktory
bo interesuje nas tylko, zeby byly dokladnie 4.
Zatem ten wynik dzielimy przez 4!
(czyli ilosc mozliwosci rozlosowania 4 orlow na roznych miejsach)
zatem ostatecznie ilosc zdarzen sprzyjajacych zdarzeniu A:
| | 6*5*4*3 | | 6*5*4*3 | | 6*5 | | 30 | |
|A| = |
| = |
| = |
| = |
| = 15 |
| | 4! | | 1*2*3*4 | | 1*2 | | 2 | |
zbior omega:
|Ω| = 2 * 2 * 2 * ... = 2
6 = 64
1 cze 20:11
xyz: A przepraszam, przeczytalem 6 razy zamiast 8 razy,
to powyzsze powinno byc tak:
| | 8*7*6*5 | | 8*7*6*5 | | 8*7*5 | |
|A| = |
| = |
| = |
| = 70 |
| | 4! | | 4*3*2*1 | | 4 | |
|Ω| = 2
8 = 256
1 cze 20:26
iryt:
|Ω|=2
8
A − „wypadł dokładnie 4 razy orzeł”
B –„reszka wypadła dokładnie 4 razy”
|B|=|A|=70
| | 35 | | 35 | |
P(A∩B}= |
| ≠P(A)*P(B)=( |
| )2 |
| | 128 | | 128 | |
Zdarzenia nie są niezależne.
1 cze 20:27