w pierwszym dniu
evelaa: W pierwszym dniu wakacji jeden z uczniów opowiada kolegom, że następnego dnia jedzie na
wakacje, ale nie ma jeszcze biletu. Z zebranych przez niego informacji wynika, że podróż może
odbyć pociągiem, samolotem lub autokarem. Prawdopodobieństwo uzyskania biletu na pociąg,
samolot lub autokar są równe odpowiednio 2/5, 2/5, 1/5
Uczeń postanowił zamówić bilety telefonicznie. Okazało się, że ma zapisane numery telefonów bez
nazw instytucji i wybierze je
losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) nabędzie bilet,
b) zadzwonił na lotnisko, jeżeli wiadomo, że nie nabył biletu.
Hej, czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadankiem?

Czy tutaj bedzie prawdopodobienstwo
warunkowe?

Pozdrawim i z góry dziękuję za pomoc
1 cze 17:47
xyz:
a)
Z prawdopodob. 1/3 wybierze samolot, pociag lub autokar
1/3 * 2/5 + 1/3 * 2/5 + 1/3 * 1/5 = 1/3(2/5+2/5+1/5) = 1/3 * 1 = 1/3
1 cze 18:03
xyz:
b) warunkowe bo wiadomo, ze nie nabyl biletu
niech zdarzenie A oznacza, ze zadzwonil na lotnisko
analogicznie B − nie nabyl biletu
P(B) = 1 − 1/3 = 2/3
A∩B − zadzwonil na lotnisko i nie nabyl biletu
P(A∩B) = 1/3 * 2/3
| | P(A∩B) | | 1/3 * 2/3 | |
P(A|B) = |
| = |
| = 1/3 |
| | P(B) | | 2/3 | |
1 cze 18:26
xyz: *chyba tak to bedzie
1 cze 18:27
iteRacj@: Czy prawdopodobieństwo P(A∩B), że zadzwonił na lotnisko i nie kupił biletu,
nie wynosi 1/3 * 3/5 ?
1 cze 18:39
evelaa: Wyszło, że prawdop. że nabył bilet jest równe 1/3 stąd 1−1/3=2/3 czyli 2/3 że nie nabył biletu
1 cze 19:42
iteRacj@:
18:39 Chodzi mi o to, że dzwoniąc na lotnisko, można ustalić tylko, czy się kupi lub nie kupi
bilet na samolot, a nie jakikolwiek bilet na podróż.
Przecież dojechać może pociągiem, samolotem lub autokarem.
1 cze 19:49