test chi^2
marysia: Cześć,
przygotowuję się do sesji i mam problem z kilkoma zadaniami, oto jedno z nich.
W tabelce przedstawiono rezultaty ankiety przeprowadzonej wśród 150 studentów, którzy
deklarowali wybór lektoratu z języka obcego.
mężczyźni: francuski: 23, hiszpański: 22, niemiecki:20
kobiety odpowiednio: 38, 32, 15
Ho: na poziomie istotności 1% jest zależność między płcią a wyborem języka
a) pokaż, że oczekiwana częstotliwość wyboru j.hiszpańskiego dla kobiet wynosi 30,6
b) przeprowadź test χ2 hipotezy zerowej
c) czy na poziomie 10% jest podstawa do odrzucenia Ho ?
proszę o pomoc
1 cze 17:31
marysia: jak pokazać a)

reszta będzie już z górki
1 cze 21:02
marysia:
2 cze 17:04
daras:
| | (O−i − Ei)2 | | (23 − 26,43)2 | | (15 − 19,83)2 | |
b) X2 = ∑ |
| = |
| + ...+ |
| ≈ |
| | Ei | | 26,43 | | 19,83 | |
3,648
c) X
22 (10%) = 4,605 > 3,648 ⇒ nie ma podstaw do odrzucenia H
o
16 cze 13:10