rachunek prawdopodobieństwa
Piotr: w jaki sposób obliczyć to zadanie?
2 Badania statystyczne przeprowadzone wśród studentów wykazały, że: 50% czyta dziennik A,
60% czyta dziennik B, 50% czyta dziennik C, 20% czyta dzienniki A i B, 30% czyta dzienniki B i
C,
30% czyta dzienniki A i C, 10% czyta wszystkie dzienniki. Wyznacz prawdopodobieństwo, że
przypadkowo wybrany student:
a) czyta dziennik A, jeżeli wiadomo, że nie czyta dziennika B,
b) czyta dziennik A, jeżeli wiadomo, że czyta co najmniej dwa dzienniki.
1 cze 17:17
xyz:

50% czyta A
60% czyta B
50% czyta C
20% czyta A i B
30% czyta B i C
30% czyta A i C
10% czyta wszystkie
zaczynasz od rysunku (mamy 3 dzienniki A,B i C zatem rysujemy 3 zbiory i wszystkie mozliwe
przeciecia
w tych zbiorach)
Informacje w zbiorach zapisze w %.
Czyli zaczynamy od tego co na pewno wiadomo (najbardziej szczegolowe info) czyli od tego, ze
10% czyta wszystkie)
teraz od tych co maja troche mniej szczegolowe, ale nadal szczegolowe (xD)
czyli od:
20% czyta A i B
No to skoro w polaczeniu zbiorow (czesc wspolna) A i B mamy juz 10%,
to uzupelniamy kolejnymi
10 aby uzyskac lacznie 20
30% czyta B i C
Patrzymy na czesc wspolna B i C, widzimy ze mamy te 10% juz
to brakuje jeszcze
20, wiec wpisujemy
30% czyta A i C
czesc wspolna A i C wynosi poki co 10, wiec brakuje
20
No i teraz koncowka rozpisania
50% czyta A
No to patrzymy na zbior A, jest tam poki co
20 + 10 +
10 = 40
zatem brakuje 10, to wpisujemy
10 (co oznacza ze 10% czyta TYLKO A)
60% czyta B
no to znowu sumujemy zbior B poki co mamy 10 + 10 + 20 = 40
brakuje
20 (co oznacza ze 20% czyta tylko B)
50% czyta C
poki co mamy 20+10+20 = 50, zatem wpisujemy 0 w czesci tylko C
1 cze 17:34
xyz: odczytanie info do a) i b) z rys. nie powinno byc trudne
1 cze 18:04
Piotr: Dziękuję bardzo za szczegółowe wyjaśnienie! Z tego co widzę, w obu przypadkach będzie to 30.
Jeszcze raz wielkie dzięki!
1 cze 18:06