Równanie różniczkowe
Paweł: Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć z jakiego wzoru skorzystano?
Zadanie dotyczące rozwiązywania równań różniczkowych
y'' + y = 0
y = e(λx)
stąd:
λ2 e(λx) + e(λx) = 0
λ2 +1 = 0
stąd:
λ = i lub λ = −i
y = e(ix) lub y = e(−ix)
( teraz część ktorej nie rozumiem)
y = cosx lub y= sinx
Domyślam się, że skorzystano ze wzoru eulera. Ale wydaje mi sie, ze w takim razie powinno byc
y = cosx + i sinx ( dodatkowy człon)
Dlaczego go nie zapisujemy?
1 cze 16:26
Adamm:
| eix+e−ix | | eix−e−ix | |
| = cosx oraz |
| = sinx |
| 2 | | 2i | |
są rozwiązaniami, bo to kombinacje liniowe e
ix oraz e
−ix
1 cze 17:18