granica ciągu
MAti: Witam proszę o szybką pomocną dłoń i wprawną w matematyce.
lim = (n+2/n−2)n+1
n→∞
Zadanie: Oblicz granicę ciągu uzasadniając otrzymany wynik
20 lut 21:30
kajko:
| | n(1+2n)n | |
an= |
| +1
|
| | n(1+−2n)n | |
lim (1+
an)
n= e
a
n→∞
| | e2 | |
to: lim an= |
| +1= e4+1
|
| | e−2 | |
n→∞
20 lut 21:46
MAti: wybaczcie tam jest potęga n+1
20 lut 21:48
kajko:
nie widzę co ma oznaczać +1
może to ma być wykładnik ( n+1)
a to zasadnicza różnica
20 lut 21:48
MAti: cała potęga to n+1
lim = (n+2/n−2)n+1
n→∞
20 lut 21:51
kajko:
Echhh ..... wrrrrr

więc tak jak poprzednio tylko
rozbijasz:
Licznik = [n( 1+
2n)
n*(1+
2n)
1]
Mianownik= [n( 1+
−2n)
n*(1+
−2n)
1]
20 lut 21:53
kajko:
Będzie słowo : "dzięki" ? czy nie
20 lut 22:06
MAti: Robię wiele rzeczy na komputerze.
JAK NAJBARDZIEJ!
Dziękuję!
20 lut 22:09
kajko:

ok ...... powodzenia
i na przyszłość pisz wyraźniej treść zadań
bo od tego zależy poprawna odpowiedź
20 lut 22:12
MAti: mam jeszcze jedno zadanie odnośnie dziedziny funkcji, pomożesz?
20 lut 22:14