Laplace
Ola: Moglby ktos powiedziec jak liczyc transformate Laplace takiej funkcji:
f(t) = tet cos t
1 cze 12:58
Adamm: przez części
1 cze 13:24
Ola: mogłbys rozpisac?
przynajmniej początek
1 cze 14:07
jc:
L{ f(t) }=F(s)
L{ t f(t) } = − F'(s)
L{ f(t)e
−at }=F(s+a)
| | s | | s2−1 | |
L{ t cos t } = − ( |
| )' = |
| |
| | s2+1 | | s2+1 | |
| | (s−1)2−1 | |
L{ t (cos t) et } = |
| |
| | (s−1)2+1 | |
1 cze 15:28
Adamm:
albo... można użyć wzoru
1 cze 16:00
jc: Powyżej użyłem 2 wzorów (z drugiej i z trzeciej linii).
1 cze 16:17