Prawdopodobieństwo - kostki
xy24: Hej, bardzo proszę o sprawdzenie następującego zadania:
Rzucamy symetryczną kostką. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że w 10 rzutach:
(a) otrzymamy dokładnie: 2 "jedynki", 1 "dwójkę", 3 "trójki", 2 "czwórki", 1 "piątkę", 1
"szóstkę"?
| | 10! | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
p(a) = |
| * ( |
| )2 * ( |
| )1 * ( |
| )3 * ( |
| )2 * |
| | 2!1!3!2!1!1! | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
(b) liczba "szóstek" będzie mniejsza od 2?
| | | | 1 | | 5 | | | | 1 | | 5 | |
p(b) = | * ( |
| )0 * ( |
| )10 + | * ( |
| )1 * ( |
| )9 + |
| | | 6 | | 6 | | | 6 | | 6 | |
| | | | 1 | | 5 | |
| * ( |
| )2 * ( |
| )8 = 0,7752 |
| | | 6 | | 6 | |
31 maj 21:45
Bleee:
(b) liczba miała być MNIEJSZA od dwóch
1 cze 12:03
xy24: Czy w takim razie będzie bez wariantu, że wyrzucimy dwie szóstki?
1 cze 13:40
Jerzy:
Mniej lub dwie znaczy ani raz lub jeden raz.
1 cze 13:56
xy24: Ok, dziękuję.
1 cze 14:02