zastosowanie twierdzenia Pitagorasa
Paweł : cześć :

mam zad.
oblicz pole trapezu prostokątnego o bokach 5 i 8 przekątnej 13
ile wynosi podstawa czyli (a)
dzięki z góry
Nikka:

a dokładnie przepisałeś treść ? może jest zaznaczone, która przekątna (dłuższa czy krótsza), a
boki to rozumiem ramiona (tak jak na rysunku)?
gość:

Dane:
AD=5cm
BC=8cm
h=5c
Przekątna =13 cm
Szukane:
a=?
P=?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ ABD −−−−−−−>prostokątny
BD
2=AD
2+a
2
a
2=BD
2 − AD
2
a
2=13
2 −5
2
a
2= 169−25
a
2= 144
a=12
Podstawa wynosi 12 cm
ΔEBC
CB
2= CE
2 + x
2
x
2= CB
2 − CE
2
x
2=8
2 − 5
2
x
2= 64 −25
x
2= 39
x= 6,2 cm
DC= AB−EB
DC= 12 − 6,2=5,8
P=
12(a+b)*h
P=
12 (12+5,8) * 5
P=
12* 17,8*5
P=8,9*5
P=44,5