Jak rozwiązać?
1234567: Czy da się używając trzech kolorów tak pomalować każdą z liczb całkowitych aby nie istniały
dwie takie liczny tego samego koloru, że ich różnica kwadratów będzie kwadratem liczby
całkowitej
30 maj 23:28
Adamm:
Zakładam że chodzi o dwie różne takie liczby.
załóżmy że tak jest, i niech f będzie funkcją która koloruje liczby całkowite
f:Z→{1, 2, 3}
wtedy dla dowolnej liczby całkowitej x ≠ 0 mamy
x2 − 02 = x2, więc
f(x) ≠ f(0)
np. f(0) = 3
f(3) = 1 − dla ustalenia uwagi
i mamy z tego
f(4) = 1
f(5) = 2
f(6) = 1
f(7) = 1
f(8) = 1
f(9) = 2
f(10) = 2
f(12) = 2
f(13) = 1
f(15) = 1
f(16) = 2
f(17) = 2
f(20) = 1
f(24) = 1
f(25) = 2
ale tu już jest sprzeczność, bo 102+242 = 262
ale f(10) ≠ f(24)
31 maj 00:08
Adamm:
Rozwiązanie typu 'brute force'
31 maj 00:10