okrąg opisany na trójkącie
A: Wysokość opuszczona z wierzchołka C kąta prostego trójkąta ABC dzieli jego przeciwprostokątną
na odcinki AD i DB o długościach odpowiednio 3 i 4. Oblicz promienie okręgów opisanych na
trójkątach ABC, ADC i DBC
30 maj 22:37
janek191:

h
2 = 4*3
h = 2
√3
| P1 | | 0,5*4*2√3 | | 4 | |
| = |
| = |
| = k2 |
| P | | 0,5*7*2√3 | | 7 | |
| | 2 | |
R1 = k*R = |
| *3,5 = √7 |
| | √7 | |
| P2 | | 0,5*3*2√3 | | 3 | |
| = |
| = |
| = s2 |
| P | | 0,5*7*2√3 | | 7 | |
| | √3 | | √21 | |
R2 = s*R = |
| *3,5 = |
| |
| | √7 | | 2 | |
31 maj 01:26
A: dziękuję!
31 maj 19:33