Surjekcja
Satan: Jak udowodnić, że funkcja jest surjekcją? Rozumiem, że funkcja jest surjekcją wtedy, gdy każdy
element z przeciwdziedziny jest obrazem pewnego elementu z dziedziny, tzn:
f: X → Y
∀y ∊ Y ∃x ∊ X f(x) = y
A to oznacza, że jeśli weźmiemy przeciwobraz zbioru Y, to otrzymamy dokładnie zbiór tych x ∊ A,
gdzie A ⊆ X, takich, że f(x) ∊ Y:
f−1[Y] = {x ∊ A: f(x) ∊ Y}
Tylko nie wiem, jak tej wiedzy popranie użyć, by cokolwiek udowodnić. Mógłbym prosić o
jakikolwiek przykład z wytłumaczeniem?
30 maj 19:42
Adamm:
Zazwyczaj robi się to tak.
Bierzesz y∊Y i wskazujesz x taki że f(x) = y
30 maj 20:05
Satan: Rozumiem, czyli przypuszczając, że:
f: R → R i f(x) = y, to f−1[R] = {x ∊ A: f(x) ∊ R} = R, gdzie A ⊆ R
Czyli w zasadzie nie ma innej metody, niż popatrzenie na wzór funkcji i wydedukowanie, dla
jakich argumentów z dziedziny obrazem będzie cała przeciwdziedzina.
30 maj 20:14