Ktoś ma jakiś pomysł?
Student: Opisz krótko w jaki sposób można wyrazić sin(nα), cos(nα) oraz tg(nα) przy pomocy sinα, cosα.
Zastosuj do wyrażenia sin(4α), cos(5α)
30 maj 18:42
Jerzy:
Wykorzystujesz wzory na funkcje trygonometrycze sumy kątów.
W przypdku sin4x wystarczy zastosować sin4x = sin(2*2x) = 2sin2x*cos2x =
4sinxcosx*(cos2x − sin2x)
30 maj 18:56
Adamm:
(cosα+isinα)n = cos(nα)+isin(nα)
bierzesz odpowiednie części rzeczywiste i zespolone
30 maj 19:06
Student: Trochę nie łapię, Adamm.
30 maj 19:41
Student: Chodzi o to, żeby podstawić tam za to n już jaką liczbę, spotęgować po lewej stronie i zapisać
równanie, w którym biorę część rzeczywistą z prawej strony i przyrównuję ją do tych
rzeczywistych elementów, które mi wyszły z lewej?
30 maj 19:46
Adamm:
tak
albo urojoną jak chcesz mieć wzór na sinus
30 maj 20:07
Student: Czaję, czaję. Dzięki wielkie!
30 maj 20:23