(273+x)/(601+x)=50%
Marek: Witam,
Potrzebuje rozwiązać takie zadanie
(273+x)/(601+x)=50%
pomożecie?
30 maj 18:35
Jerzy: 50% = 1/2
30 maj 18:39
Marek: Wiem, ale właśnie potrzebuje znaleźć liczbę:
Którą dodam do 273
dodam do 601
i dzieląc te 2 liczby wyjdą mi 50%
30 maj 18:40
Mila:
2*(273+x)=601+x
x=601−546
x=55
30 maj 18:40
Marek: Mila, dziękuje !
30 maj 18:41
Marek: OK, a gdyby to było 38%
30 maj 18:58
Mila:
| | 1 | | 38 | |
Wtedy tak samo rozwiązujesz , ale zamiast |
| wpisujesz |
| , |
| | 2 | | 100 | |
a co wyjdzie to licz .
30 maj 19:22
30 maj 19:23
Marek: Nie wiem czy dobrze kminie (procenty to zawsze była moja pięta achillesowa
38*(273+x)=100*(601+x)
x=60100−9 006
Nieeee, no jakieś jaja
30 maj 19:34
Jerzy:
| | a | | c | |
Mnożysz „na krzyż”. |
| = |
| ⇔ ad = bc |
| | b | | d | |
30 maj 19:50
Jerzy:
Pomijając złe mnożenie, co się stało u ciebie z x ( zniknął )
30 maj 19:52
Marek: No mówie, serio tego nie kminie.
Jak dostaje przykład to mogę to bardziej zrozumieć niż się domyslić.
Jestem Humanistą
30 maj 19:57
Jerzy:
Ale równaniai pierwszego stopnia z jedną niwiadomą,to szkoła podstawowa.
a*(b + x) = a*b + a*x , czyli x nie znika.
30 maj 20:01
Satan: Do której klasy chodzisz?
30 maj 20:04
Mila:
100*(273+x)=38*(601+x)
100*273+100x=38*601+38x
62x=22838−27300
62x=−4462
| | −4462 | | 2231 | |
x= |
| =− |
| <0 ? |
| | 62 | | 31 | |
30 maj 20:11
PW: Nieśmiało zwracam uwagę, że równanie
jest bez sensu. Nie należy stosować zapisów w stylu
ax=50%,
bo sam napis "50%" jest pozbawiony sensu. Symbol "%" w ogóle nie powinien być stosowany w
rachunkach. Można go stosować w "literackich" określeniach, np.
(*) 50% liczby mieszkańców
jest określeniem sensownym, gdy znamy tę liczbę − jeżeli liczba mieszkańców jest równa 3400, to
określenie (*) oznacza
| | 50 | |
jest również sensowne, gdy tej liczby nie znamy, oznacza wtedy po prostu |
| tej |
| | 100 | |
nieznanej liczby.
Nie wiadomo natomiast, co miałoby oznaczać rozwiązanie równania
ax=50%.
30 maj 23:34