matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania różniczkowe
Piotr:
Sprawdzić czy dana funkcja jest rozwiązaniem równania. y
2
+ x
2
=1 y*y' +x = 0
29 maj 22:41
wredulus_pospolitus:
y
2
= 1 − x
2
y = ±
√
1−x
2
y' =
i podstawiasz do równania i sprawdzasz czy zachodzi równość
29 maj 22:50