Pole powierzchni płata
PolePłata: Obliczyć pole powierzchni płata Z = 2 − (x2 + y2) nad obszarem D: {−1≤x≤1, −1≤y≤1}
Generalnie mam problem z przejściem na współrzędne biegunowe w tym przypadku
29 maj 20:09
piotr: P = ∫−11∫−11√1+(d(2 − x2 − y2)/dx)2+(d(2 − x2 − y2)/dy)2
30 maj 10:04
jc: P=2∫∫√x2+y2 dxdy
Podziel kwadrat na 8 trójkątów. Pole całości uzyskasz mnożąc jedną całkę przez 8.
Przejdź do zmiennych biegunowych.
Kąt t będzie się zmieniał od 0 do π/4 (jeden z 8 trójkątów).
Promień r będzie się zmieniał od 0 do 1/cos t bo r cos t ≤ 1.
Do pracy!
30 maj 10:34
jc: Oj, umknęła mi jedynka. Może być trudniej.
| | 1 | |
∫dt ∫√1+r2 r dr = |
| ∫(1+1/cos2t) dt |
| | 3 | |
podstawienie s=sin t?
u
2=2−s
2 ?
| | u2 | |
− ∫ |
| du, o ile się nie pomyliłem, jakoś da się dokończyć. |
| | u2−1 | |
30 maj 10:41
jc: Oczywiście, √1+4r2, ale to nie powinno zbytnio zmieniać rachunku.
30 maj 10:44
jc: | | 8 | |
P= |
| ∫[(1+1/cos2t)3/2 − 1] dt |
| | 3 | |
0≤t≤π/4
Trudniejszy składnik.
∫(1+1/cos
2t)
3/2 dt
s=sin t
A może inne podstawienie?
30 maj 10:51
jc: Teraz znów zgubiłem 4.
| | 2 | |
P= |
| ∫ [(1+4/cos2t) − 1] dt |
| | 3 | |
Teraz chyba jest dobrze.
30 maj 10:53
jc: Nie jest tak źle.
Ale czy to jest liczba większa od 4?
Jeśli nie, to trzeba powtórzyć rachunek.
Niestety to niewiele ponad 1.
30 maj 11:08
jc: | | 2 | | 4 | |
P= |
| ∫(1+ |
| )3/2 dt − π/6 |
| | 3 | | cos2t | |
I dalej się komplikuje ...
30 maj 12:51
jc: Komputer obliczył całkę, ale wynik jest straszny.
30 maj 13:14
jc: Uprościłem wynik z komputera.
| | 2 | | 1 | | 7 | | π | |
Pole = |
| arcsin |
| + |
| ln 5 + 4 − |
| |
| | 3 | | √10 | | 3 | | 6 | |
30 maj 13:43
piotr: A mi wyszło tyle:
4−1/3 arctg(4/3)+(7 ln5)/3
30 maj 16:00
jc: Tyle samo, tylko inaczej zapisane.
Ciekawe, że π/2 − 2 arcsin(1/√10) = arctg (4/3).
30 maj 16:28
jc: Faktycznie, sprawdziłem. Twój wzór jest ładniejszy
30 maj 16:42