matematykaszkolna.pl
Całka nieoznaczona Nick: Znajdź całkę nieoznaczoną następującej funkcji : xalogx
29 maj 19:46
Jerzy: Dwa razy przez części i wystartuj v’ = xa
29 maj 20:07
wredulus_pospolitus: a po co dwa razy? już po pierwszym razie pozbywasz się logarytmu i masz tylko xa i jakieś stałe
29 maj 20:26
Jerzy: @wredulus, możesz to pokazać ?
29 maj 20:55
jc: a≠−1
 1 1 1 
∫xa ln x dx =

∫(xa+1)' ln x dx =

xa+1 ln x −

∫x2 dx = ...
 a+1 a+1 a+1 
a=−1
 1 
∫x−1 ln x dx =

(ln x)2
 2 
29 maj 20:59
jc: literówka, zamiast x2 powinno być xa.
29 maj 21:00
wredulus_pospolitus:
 xa+1 
v' = xa −> v =

a+1 
 1 1 
u = logx −> u' =

*

x ln10 
więc ∫ xalog10 dx =
 xa+1*logx 1 xa+1 
=

dx = ... i już masz gotowe
 (a+1)log10 (a+1)*ln10 x 
29 maj 21:01
wredulus_pospolitus: ja zrobiłem dla logarytmu dziesiętnego (dla mnie zapis: logx dokładnie taki logarytm reprezentuje)
29 maj 21:02
wredulus_pospolitus:
 1 
jednak to nie ma większego wpływu − bo to tylko różnica w stałej

będzie
 ln10 
29 maj 21:02
jc: Skąd wiesz, że log = log10? Na ogół to po prostu ln.
29 maj 21:03
jc: Dla a=−1, trzeba inaczej, no chyba że potraktujesz to jako przypadek graniczny.
29 maj 21:04
wredulus_pospolitus: jc ... taką nomenklaturę miałem przedstawioną jeszcze w podstawówce (dawna 8−letnia) i utrzymaną w liceum ... na studiach chyba nigdy się nie spotkałem z logarytmem dziesiętnym. Dodatkowo na studiach pamiętam, że prowadzący pisząc lnx wyraźnie mówił o tym, że amerykańce naturalny logarytm zapisują jako logx i byśmy uważali bo u nas (w kraju) oznaczamy to jako logarytm dziesiętny. Nie wiem −−− może w ciągu ostatnich lat w końcu Polska odpuściła to sobie jc dla a=−1 mamy podstawienie emotka s = logx (czy to dziesiętny czy to naturalny −−− bez różnicy)
29 maj 21:13
wredulus_pospolitus: 'Paczaj' −−− nawet tutaj mamy taki zapis: https://matematykaszkolna.pl/strona/2821.html emotka
29 maj 21:14
Jerzy: @wredulus, przyćmiło mnie, liczyłem w pamięci emotka
29 maj 21:16
jc: W znanych mi językach programowania ln to zawsze log, nigdy ln. Dla a=−1 wynik jest oczywisty (spójrz wyżej), Po prostu czasem wzór nie działa.
29 maj 21:28
wredulus_pospolitus: jc −−− ponieważ amerykańce (i zapewne także większość świata) używa zapisu log x jako ln x To my (Polska) mamy parę innych różne inne oznaczenia, to tak samo jak z ∀ i ∃ (które pochodzą od angielskich zwrotów 'for all' i 'there exsist') są używane powszechnie, natomiast u nas mamy ⋀ i ⋁ I tak samo jest z logarytmem dziesiętnym i naturalnym.
29 maj 21:46
Jerzy: W znanych mi językach ( pewnie znam ich mało ) log ma podstawę 10, a ln ma podstawę e i myślę, że nadal tak uczą w szkołach.
29 maj 21:47
wredulus_pospolitus: Czy też kwestia oznaczania zbioru liczb całkowitych. Dopiero na studiach (i to nie wszyscy) uczą się, że C nie jest zbyt dobrą formą oznaczania zbioru liczb całkowitych.
29 maj 21:52
Jerzy: A zawsze było C , bo z polskiego całkowite. Co oznacza w języku polskim słowo: „event” , tak bardzo popularne ? Co znaczy: PR ( czytaj: pijar ) , myślę, że znaczna część Polaków tego nie rozumie.
29 maj 22:03
jc: Jerzy, podaj choć jeden język programowania, gdzie pisze się ln zamiast log. Znalazłem, w postscripcie mamy log (podstawa 10) i ln (podstawa e). Podobnie w gnumeriku. Może znasz jeszcze inne przykłady? W C, C++, pythonie, javie, javascripcie mamy tylko log i gdzieniegdzie log10.
29 maj 23:03
Mariusz: W Pascalu masz ln
30 maj 00:25