Całka nieoznaczona
Nick: Znajdź całkę nieoznaczoną następującej funkcji :
xalogx
29 maj 19:46
Jerzy:
Dwa razy przez części i wystartuj v’ = xa
29 maj 20:07
wredulus_pospolitus:
a po co dwa razy?
już po pierwszym razie pozbywasz się logarytmu i masz tylko xa i jakieś stałe
29 maj 20:26
Jerzy:
@wredulus, możesz to pokazać ?
29 maj 20:55
jc: a≠−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xa ln x dx = |
| ∫(xa+1)' ln x dx = |
| xa+1 ln x − |
| ∫x2 dx = ... |
| | a+1 | | a+1 | | a+1 | |
a=−1
| | 1 | |
∫x−1 ln x dx = |
| (ln x)2 |
| | 2 | |
29 maj 20:59
jc: literówka, zamiast x2 powinno być xa.
29 maj 21:00
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
u = logx −> u' = |
| * |
| |
| | x | | ln10 | |
więc
∫ x
alog10 dx =
| | xa+1*logx | | 1 | | xa+1 | |
= |
| − |
| ∫ |
| dx = ... i już masz gotowe |
| | (a+1)log10 | | (a+1)*ln10 | | x | |
29 maj 21:01
wredulus_pospolitus:
ja zrobiłem dla logarytmu dziesiętnego (dla mnie zapis: logx dokładnie taki logarytm
reprezentuje)
29 maj 21:02
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
jednak to nie ma większego wpływu − bo to tylko różnica w stałej |
| będzie |
| | ln10 | |
29 maj 21:02
jc: Skąd wiesz, że log = log10? Na ogół to po prostu ln.
29 maj 21:03
jc: Dla a=−1, trzeba inaczej, no chyba że potraktujesz to jako przypadek graniczny.
29 maj 21:04
wredulus_pospolitus:
jc ... taką nomenklaturę miałem przedstawioną jeszcze w podstawówce (dawna 8−letnia) i
utrzymaną w liceum ... na studiach chyba nigdy się nie spotkałem z logarytmem dziesiętnym.
Dodatkowo na studiach pamiętam, że prowadzący pisząc lnx wyraźnie mówił o tym, że amerykańce
naturalny logarytm zapisują jako logx i byśmy uważali bo u nas (w kraju) oznaczamy to jako
logarytm dziesiętny.
Nie wiem −−− może w ciągu ostatnich lat w końcu Polska odpuściła to sobie
jc dla a=−1 mamy podstawienie

s = logx (czy to dziesiętny czy to naturalny −−− bez różnicy)
29 maj 21:13
29 maj 21:14
Jerzy:
@wredulus, przyćmiło mnie, liczyłem w pamięci
29 maj 21:16
jc: W znanych mi językach programowania ln to zawsze log, nigdy ln.
Dla a=−1 wynik jest oczywisty (spójrz wyżej), Po prostu czasem wzór nie działa.
29 maj 21:28
wredulus_pospolitus:
jc −−− ponieważ amerykańce (i zapewne także większość świata) używa zapisu log x jako ln x
To my (Polska) mamy parę innych różne inne oznaczenia, to tak samo jak z ∀ i ∃ (które pochodzą
od angielskich zwrotów 'for all' i 'there exsist') są używane powszechnie, natomiast u nas
mamy ⋀ i ⋁
I tak samo jest z logarytmem dziesiętnym i naturalnym.
29 maj 21:46
Jerzy:
W znanych mi językach ( pewnie znam ich mało ) log ma podstawę 10, a ln ma podstawę e i myślę,
że nadal tak uczą w szkołach.
29 maj 21:47
wredulus_pospolitus:
Czy też kwestia oznaczania zbioru liczb całkowitych. Dopiero na studiach (i to nie wszyscy)
uczą się, że C nie jest zbyt dobrą formą oznaczania zbioru liczb całkowitych.
29 maj 21:52
Jerzy:
A zawsze było C , bo z polskiego całkowite.
Co oznacza w języku polskim słowo: „event” , tak bardzo popularne ?
Co znaczy: PR ( czytaj: pijar ) , myślę, że znaczna część Polaków tego nie rozumie.
29 maj 22:03
jc: Jerzy, podaj choć jeden język programowania, gdzie pisze się ln zamiast log.
Znalazłem, w postscripcie mamy log (podstawa 10) i ln (podstawa e).
Podobnie w gnumeriku. Może znasz jeszcze inne przykłady?
W C, C++, pythonie, javie, javascripcie mamy tylko log i gdzieniegdzie log10.
29 maj 23:03
Mariusz:
W Pascalu masz ln
30 maj 00:25