geometria analityczna - równanie ogólne prostej
AM: Napisać równianie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P=(0,3,0) i prostopadłej do
prostej l: x(t)=(1+3t, −1−t, 2) teR
Czy mogę to rozpisać w taki sposób:
x−13 = y+1−1 = z−21
Wtedy mam wektor [3,−1,1] z którego to mam prosty wzór na płaszczyznę ogólną:
π=(x−0,y+1,a−2)◯(0,3,0).
Tak można? Byłbym wdzięczny za pomoc.
29 maj 18:37
AM: Oj, pomieszałem wzór:
π=(x−3,y+1,z−1)◯(0,3,0) − taki miałem na myśli.
29 maj 18:38
Mila:
x(t)=(1+3t, −1−t, 2)
x=1+3t
y=−1−t
z=2+0t, t∊R
k→=[3,−1,0] wektor kierunkowy prostej
k⊥π
n→=[3,−1,0]− wektor normalny płaszczyzny
π: 3*(x−0)−1*(y−3)+0*(z−0)=0
π: 3x−y+3=0
29 maj 18:49
AM: Mila, dziękuję serdecznie
29 maj 18:55
Mila:
29 maj 18:58