suma ciągu
Nikto0: Witam. Dany jest ciąg arytmetyczny an w którym a3 = 15 oraz a11 = − 1 7 .
Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych, ujemnych wyrazów ciągu an , które są podzielne przez
3.Nie wiem jak obliczyć ostatni wyraz ciągu czyli an
29 maj 10:53
wredulus_pospolitus:
a11 − a3 = (11−3)r −> r = −4
a1 = 15 − 2*(−4) = 23
an < 0
a1 + (n−1)r < 0
23 −4(n−1) < 0 −−> n = 7
więc pierwszym ujemnym wyrazem będzie a7 = −1
pierwszym ujemny PODZIELNYM przez 3 będzie a9 = −9
skoro r = −4 (które jest względnie pierwsze z 3) to dopiero różnica R = −12 zapewni podzielność
przez 3 kolejnych wyrazów
tak więc ... masz NOWY ciąg:
bn
b1 = −9
r = −12
liczysz S50 z tego ciągu
29 maj 11:00
Nikto0: dzięki.
30 maj 11:07