...
Kasia: x(logx−1)=100
Rozwiązać równanie.
29 maj 10:50
Kasia: xlogx−1=100
29 maj 10:52
wredulus_pospolitus:
tutaj też poczekam aż się sprawdzian skończy
29 maj 10:52
6latek: Czesc

Nie badz taki ....
29 maj 11:08
wredulus_pospolitus:
nie jestem ... ale nick mnie do tego zobowiązuje

Witam młodego staruszka
29 maj 11:13
prokuratordziurawd: 100=xlogx 100
29 maj 12:07
Adamm:
zakładam że log znaczy log
10
x
logx−1 = 100
(logx−1)logx = 10
t = logx
(t−1)t = 10
t
2−t−10 = 0
x = e
(1±√41)/2
29 maj 12:49
Adamm:
ups
x = 10(1±√41)/2
29 maj 12:49
ite:
(log x−1)*log x = 2 ?
29 maj 13:04
Jerzy:
Nie, ... = 10
29 maj 13:10
ite:
czy xlog x−1 = 100 nie zostało zlogarytmowane stronami
log xlog x−1 = log 100 ?
29 maj 13:14
Jerzy:
Masz rację, też się na to złapałem
29 maj 13:16
ite: uff : )
29 maj 13:17
Adamm:
t2−t−2 = 0
t = −1 lub t = 2
x = 1/10 lub x = 100
29 maj 13:25