Rozkład prawdopodobieństwa
Kasia: Pracownik spóźnia się do pracy o i minut (zdarzenie Si) gdzie i = 0, 1, 2, ...
Przyjmując P(Si) = 0,5i+1 oraz, że za każdą minutę spóźnienia płaci on 50 groszy, znaleźć
rozkład prawdopodobieństwa oraz dystrybuantę karnych opłat.
Następnie obliczyć prawdopodobieństwo tego, że zapłaci on 2 złote lub więcej.
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
29 maj 07:59
29 maj 09:30
Anonim: Jest na to może jakiś sprytniejszy sposób?
Nie mam aż tyle czasu żeby po kolei liczyć nieskończenie wiele zdarzeń...
8 maj 14:57
kerajs:
Te prawdopodobieństwa tworzą ciąg geometryczny o q=0,5
| | 0,55 | | 1 | |
Policzenie sumy jest proste: P(i≥4)= |
| = |
| |
| | 1−0,5 | | 16 | |
Można też liczyć z pr. przeciwnego:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(i≥4)=1−P(i=0)−P(i=1)−P(i=2)−P(i=3)=1− |
| − |
| − |
| − |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
8 maj 20:04
Anonim: Bardzo dziękuję!
8 maj 22:06