stożek
Kaśka: Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.Jeśli trójkąt ten będziemy obracać
wokół dłuższej przyprostokątnej,to otrzymamy stożek,którego pole powierzchni bocznej wynosi
32π.Oblicz długości boków tego trójkąta.
20 lut 21:01
Eta:

Jeżeli miary kątów tworzą ciąg arytm.to : 90
o, 60
o, 30
o
P
b(stożka)= π*r*l
πrl= 32π => r*l= 32
l= 2r to: r*2r= 32 => r
2= 16 => r= 4
to l= 8 z tw. Pitagorasa IACI
2= l
2−r
2= 64− 16= 48
IACI= 4
√3
odp: IAB= 8 IACI= 4
√3 IBCI= 4
21 lut 22:09