Zadania
Keksiur: Zadanie 1. Oblicz wysokość słupa w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o
Objętości 3.2 m3 (m sześcienne) jeśli jego krawędź podstawy ma długość 0.8 m
Zad. 2 oblicz pole powierzchnia całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi
Podstawy 8 i wysokość 4
Zad. 3 oblicz objetosc i pole powierzchni: prostopadłościanu o wymiarach 4cm x 3dm x 5mm
Sześcianu o krawędzi 1.4 cm
Pole powierzchni sześcianu wynosi 216cm2. Jaką objętość ma bryła powstała z dwóch takich
sześcianów?
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu o krawędziach 5 cm, 10cm i 10cm
Z góry dziękuję za pomoc
28 maj 20:44
Mila:
1) V=a2*H
3.2=(0.8)2*H
2)
Pc=2*a2+4*a*H
a=8, H=4
28 maj 22:33
Keksiur: Ja wiem jak pod wzór podstawić, tylko nie wiem jak zrobić ehh
29 maj 16:05
janek191: z.3
a = 4 cm
b = 30 cm
c = 0,5 cm
V = a*b*c = 4 cm* 30 cm *0,5 cm = 60 cm3
P = 2(a*b + a*c + b*c) = 2*(120+ 2 + 15) cm2 = 2*137 cm2 = 274 cm2
sześcian
a = 1,4 cm
V = a3 = (1,4 cm)3 = 2,744 cm3
P = 6 a2 = 6* (1,4 cm)2 = 11,76 cm2
29 maj 16:50