oblicz całkę podwójną
UW: ∬x2 yexy dxdy
0≤x≤1 0≤y≤2
28 maj 18:02
san: up
27 paź 09:40
Mila:
0∫
1[x
2*
0∫
2ye
xy dy]dx=...
∫ye
xy dy=.. przez części ( x traktujesz jak stałą)
| | y*exy | | exy | | xyexy | | exy | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | x | | x2 | | x | | x2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−wracamy do całki (1)
| | exy*(xy−1) | |
0∫1[x2*[ |
| ]02dx=0∫1[e2x*(2x−1) −(e0*(−1)] dx= |
| | x2 | |
=
0∫
1[e
2x*(2x−1) +1] dx=
| | 1 | | 1 | |
=0∫1(2x*e2x−e2x}+1)dx=[xe2x− |
| e2x−− |
| e2x+x]01 |
| | 2 | | 2 | |
=[e
2x*(x−1)+x]
01=e
2*(1−1)+1−(e
0*(−1)+0)=+1+1=2
27 paź 19:14
jc: Dolny indeks y oznacza pochodną cząstkową względem y.
x2y exy = y (exy)yy
∫x2y exy dy = ∫y (exy)yy dy = y (exy)y − ∫(exy)y dy = xy exy − exy
∫02 x2y exy dy = 2xe2x − e2x + 1
...
27 paź 19:27