28 maj 14:23
Pytający:
1. Po cóż podać treść zadania?
2. Co znaczy "rozwiązać macierz"?
28 maj 14:28
28 maj 14:33
Pytający:
X =
1 5 1
1 4 1
1 3 1
1 2 1
1 1 0
X
T =
1 1 1 1 1
5 4 3 2 1
1 1 1 1 0
y =
1
1
2
3
3
X
TX =
5 15 4
15 55 14
4 14 4
X
Ty =
10
24
7
(X
TX)
−1 =
1.20000 −0.20000 −0.50000
−0.20000 0.20000 −0.50000
−0.50000 −0.50000 2.50000
a = (X
TX)
−1 X
Ty =
3.70000
−0.70000
0.50000
| | yTy − aTXTy | |
S2 = |
| = // n=5, k=2 |
| | n−(k+1) | |
0.15000
D
2(a) = S
2(X
TX)
−1 =
0.180000 −0.030000 −0.075000
−0.030000 0.030000 −0.075000
−0.075000 −0.075000 0.375000
Nie znam się na ekonometrii, wzory znalezione tu (rozdział 2):
https://liceum.wszechnicapolska.edu.pl/dokumenty/biblioteka/publikacje-cyfrowe/E-Nowakowski-Podstawy-ekonometrii.pdf
28 maj 15:36
Pytający:
Rzecz jasna w tym zadaniu S2 nie musisz liczyć z podanego wyżej wzoru, przecież skoro
D2(a) = S2(XTX)−1 i S2 jest skalarem, możesz wykorzystać odpowiednie wartości z podanych
tabel:
0.18 = S2*1.2 ⇒ S2 = 0.15
−0.075 = S2*(−0.5) ⇒ S2 = 0.15
itp.
28 maj 15:45
dawid: już sobie poradziłem, dziękuje bardzo za pomoc!
28 maj 16:39