pomocy
ewa: W trójkąt wpisano okrąg o promieniu 1cm. punkt styczności okręgu z jednym z boków dzieli bok na
części o długościach 2cm i 3cm.Oblicz pole trójkąta
28 maj 14:05
ite:

2α + 2β + 2γ = 180
o
α + β + γ = 90
o
stosujemy wzory redukcyjne:
| | ctg α*ctg β − 1 | |
tg γ = tg(90o−α−β) = ctg(α+β) = |
| |
| | ctg α + ctg β | |
28 maj 15:11
ewa: i co dalej? wynik ma być 6
28 maj 17:13
iteRacj@:
Taki będzie wynik.
Teraz tylko trzeba do ostatniego równania podstawić wartości ctg α i ctg β odczytane z rysunku.
Znając wartość tg γ, obliczysz x a potem pole trójkąta.
28 maj 18:32
ewa: super dziękuję bardzo wszystko pasuje
28 maj 18:50
Eta:
2 sposób
| | 1 | |
P=rp i P= |
| *5*(2+x)*sin(2α) |
| | 2 | |
P=x+5 i sinα=1/
√5 i cosα=2/
√5 to sin(2α)=2sinα*cosα =... =4/5
| | 1 | | 4 | |
P= |
| *5*(2+x)* |
| ⇒ P=4+2x |
| | 2 | | 5 | |
zatem 4+2x=x+5 ⇒
x=1
to P=x+5 =
6
28 maj 20:10