|BC|=R*√2−√3
Kąt środkowy:
|∡AOC|=60o
|∡CBA|=300 jako kąt wpisany oparty na łuku AC,
Z tw. sinusów:
| BC | |
=2R | |
| sinA |
| R*√2−√3 | |
=2R | |
| sinA |
| √2−√3 | √2+√3 | |||
sinA= | , cosA= | |||
| 2 | 2 |
| √2−√3 | √2+√3 | |||
2*sinA*cosA=2* | * | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
sin2A= | ⇔2A=30o | |
| 2 |
| 1 | √2 | |||
PΔ= | R*R*√2−√3* | |||
| 2 | 2 |
Można też dokończyć tak:
skoro |∡CAB|=30o to ΔAOB prostokątny równoramienny
| R2√3 | 1 | 1 | 1 | |||||
P(ABC)=P(AOBC)−P(AOB)= | + | R*R* | − | R2 | ||||
| 4 | 2 | 2 | 2 |
| R2 | ||
P(ABC)= | (√3−1) | |
| 4 |
|BC|=R√2−√3
1) β=30o jako kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku co kąt środkowy AOC
2) C'− punkt symetryczny do punktu C względem AB
ΔCC'B− Δrównoboczny o boku R*√2−√3
3) W ΔCC'A:
( R*√2−√3)2=R2+R2−2*R*R *cosα ,
R2*(2−√3)=2R2−2R2*cosα⇔
2−√3=2−2cosα
| √3 | ||
cosα= | ||
| 2 |
| 1 | ||
PΔABC= | *R*R*√2−√3*sin(180−45) | |
| 2 |
| R2 | √2 | R2 | ||||
PΔABC= | *√2−√3* | = | *√4−2√3= | |||
| 2 | 2 | 4 |
| R2 | ||
= | (√3−1) | |
| 4 |