Tak troche nie kumam tych wykresów
Auriel01: Witam, robilem te zadanie, przy okazji moglibyście mi je sprawdzić?
i jeszcze mam pytanie odnośnie wykresu, jesli mamy wykres i na nim krzywą popytu która
ma nachylenie ujemne, czyli jest proporcjonalna, to jeśli pion to cena a poziom to ilość dobra
(popyt)
to jeśli ona przesunie cię w prawą strone to się mówi że? zmniejszył się popyt a w prawo ze
zwiekszyl ale przy tej
samej cenie? czy? no nie kumam tak bardzo jak to wyglada na poniższym wykresie,
moje zadanie
Cena kiełbasy wzrosła z 4 do 6zl, popyt spadl z 2000 ton na 1600, oblicz wspolnicznnik cenowej
elasty−
cznosci popytu i udowodnij czy podwyzka ceny byla korzystna czy nie,
po tym linkiem wykres i nie wiem czy jest on dobrze zrobiony bo nie kumam jak mam ustawiać
te nachylenia :
| | Δp | | Δc | |
Wzór : Ep : |
| : |
| pierwsze to % zmiana popytu a drugie to % zmiana ceny |
| | p | | c | |
| | 2000−1600 | |
Ep = |
| = 400:2000 = 0,2 * 100% = 20% |
| | 2000 | |
| | 6−4 | |
Ep = |
| = 2:4 = 0,5 * 100% = 50% |
| | 4 | |
Czy sei oplacalo ? = 4*2000 = 8000 tys / 6 *1600=9600zł
Tak,
i teraz wlasnie jak z tym wykresem?
czy te nachylenia maja byc tak jak na obrazku? czy może to ma inaczej wyglądac?
Czy dobrze zrobiłem wykres tego zadania

czy to ma jakos inaczej wygladac?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4f68bce354137ba5