układy rownań metodą wyznaczników
fan matmy: Rozwiąż układy równań metodą wyznaczników
x+2y+z=2
x−2y+3z=4
2x+4x−z=−2
x+y+z=2
x−2y+3z=−4
2x+3y−z=6
x−y−z=1
2x+y+z=3
x+y+z−t=3
3x+2y−z+2t = −1
2x−y+2z=0
Wszystko w klamrach
28 maj 12:51
28 maj 13:04
daras: i dalej tak samo
28 maj 16:05
Mariusz:
Nie tak samo no ale czego się spodziewać po wpisach darasów
Jak chce wyznacznikami to najpierw musi obliczyć rzędy macierzy
aby sprawdzić czy układ nie jest sprzeczny
(wyznacznikami można choć to nie jest zbyt efektywny sposób)
a następnie sprowadzić układ do postaci Cramera
(macierz główna układu nieosobliwa i wymiaru rxr gdzie r to rząd)
29 maj 22:25