rozdawanie monet
Paula: Ofiarodawca chce rozdać n złotych ofiarowujac po 1 lub 2 zł po kolei.
Na ile sposobów można to zrobić?
28 maj 10:40
Jerzy:
To jest dokładna treść zadania ?
28 maj 11:41
Paula: takie dostałam z prośbą o pomoc, ale niestety nie ogarniam
28 maj 11:43
Jerzy:
A mozna wiedzieć z jakiego poziomu jest to zadanie ?
28 maj 11:53
Paula: I rok na politechnice,
28 maj 12:57
28 maj 13:01
Jerzy:
@Słoniątko ... a ile tutaj jest pieniędzy do rozdania ?
28 maj 13:07
ICSP: n złotych
28 maj 13:13
Pytający:
Słoniątko, jednak w zadaniu z linku nie rozróżnia się sposobów ze względu na kolejność
monet.
Tu i owszem: "Ofiarodawca chce rozdać n złotych ofiarowując po 1 lub 2 zł
po kolei".
Niech:
a
n // sposobów rozdania n złotych
Wtedy:
a
1 = 1 // {(1 zł)}
a
2 = 2 // {(1 zł, 1 zł), (2 zł)}
a
n = a
n−1 + a
n−2 dla n≥1 // n złotych można rozdać: na tyle sposobów co n−1 złotych (na
końcu dorzucając 1 zł) + na tyle sposobów co n−2 złotych (na końcu dając dorzucając 2 zł)
Wystarczy rozwiązać tę rekurencję.
28 maj 14:47
daras: @Paula
dostałas treść z prosbą o pomoc ?
dobre
28 maj 16:07
Słoniątko:
Pytający słuszna uwaga, muszę dokładniej czytać treść
28 maj 16:45