Ciągi
Xyz: Trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Ich suma wynosi 26. Liczby te są
jednosczesnie pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdz te liczby
27 maj 22:36
wredulus_pospolitus:
a,b,c <−−− ów trzy liczby
b = a*q
c = a*q2
b = a + r
c = a + 4r
więc mamy równania:
3a + 5r = 26
a*q = a + r
a*q2 = a + 4r
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... rozwiązujesz
27 maj 22:47
wredulus_pospolitus:
dodatkowo zauważ, że:
a*q = a + r −> a(q−1) = r
natomiast:
a*q2 = a + 4r −> a(q2−1) = 4r −> a(q−1)(q+1) = 4r −> r(q+1) = 4r −> r(q + 1 − 4) = 0
czyli r = 0 (mamy ciągi stałe) lub q = 3
wyznaczasz 'a' i 'r' i gotowe
27 maj 22:50
Eta:
a, a+r, a+4r −− tworzą ciąg geom.
to (a+r)2=a(a+4r) ⇒ r(2a−r)=0 ⇒ r=0 lub r=2a
a+a+r+a+4r=26 ⇒ 3a+10a=26 ⇒ a=2 to r=4
dla r=0 3a=26 ⇒ a=12
szukane liczby to:
dla a=2 i r=4 : 2, 6,18 lub dla r=0 : 12,12,12
======= ========
28 maj 00:00