Oblicz brakujące wyrazu ciągu arytm.
Karimz: Oblicz brakujące wyrazu ciągu arytm.
?,−5,?,?.−7,?,−11
27 maj 20:32
Mila:
Może zapisz to inaczej, brakujące wyrazy oznacz kółkiem, albo kwadracikiem.
27 maj 20:52
Karimz: ⬠,−5,⬠,⬠.−7,⬠,−11
27 maj 21:17
6latek: a
2= −5
a
5= −7
Podstaw i policz roznice r
teraz juz po zabawie
27 maj 21:51
6latek: Jak nie znasz tego wzoru to uklad rownan ddo rozwiazania
{a2= a1+r
{a5= a1+4r
masz dane a2 i a5
podsatwiaj i licz
27 maj 21:55
wredulus_pospolitus:
co za bzdura
pomiędzy −5 i −7 są dwa wyrazy (a różnica pomiędzy nimi wynosi 2)
a pomiędzy −7 − 11 jest jeden wyraz (a różnica pomiędzy nimi wynosi 4)
28 maj 00:06
Mariusz:
Więc nie jest to ciąg arytmetyczny bo różnica nie jest stała
Czyżby źle ułożone zadanie ?
28 maj 05:09
daras: karmią was tu samymi ciężkimi przypadkami, jak na to wczoraj popatrzyłem , to aż nie chciało mi
się zaśmiać
28 maj 08:29