tola: na drodze z A do B kolo rowerowe o srednicy 60cm wykonalo 2000 pelnych obrotów .Jaka jest
dlugość z A do B

proszę o obliczenia
z góry dziekuje
17 lis 19:18
tola: chyba nikt nie ma czasu ajćć <załamana>
ehh
17 lis 19:29
17 lis 19:34
17 lis 19:47
Kolo: Policz obwód tego koła i pomnóż przez 2000.
17 lis 19:49
tola: czyli z wzoru l=2πr
17 lis 19:50
Kolo: Tak, czyli l=2π * 30 cm
17 lis 19:51
tola: 120000 ile to klometrow
17 lis 19:52
tola: ohhh nie wazne
to wyzej
17 lis 19:52
Kolo: 120 000 cm -> 1200m - > 1,2km π ! Pamiętaj, że nie policzyłaś * 3,14 więc π zostaje.
17 lis 19:54
tola: a mozesz mi napisac obliczenia a ja sobie sprawdze
17 lis 19:54
tola: yy
17 lis 19:55
Kolo: jakie obliczenia ? Do czego tu mają być obliczenia ?
17 lis 19:55
tola: do zadania
17 lis 19:56
tola: no bo obwod to taki sam co srednica mi wyszedl
17 lis 19:57
Kolo: Masz to napisane..
l=2π * 30 cm = 60 πcm
60πcm * 2000 = 120 000π cm
120 000cm to jest 1200m a to jest 1,2km
A więc droga od A do B to 1,2π km.
17 lis 19:58
Kolo: Jak przecież π jeszcze masz..
17 lis 19:58
tola: ok dzieki
17 lis 20:00
Kolo:
17 lis 20:00
dfsdgdfg: obliczasz obwód koła 2πr ⇒2π30⇒60π⇒188,4cm
odległosc z A do B to 2000 takich kół stąd 2000* 188,4cm = 376800cm = 3768m
długosc z A do B wynosi 3768m
17 lis 20:03