Zespolone
Koszczan: Rozwiąż równanie :
z2=8+6i
Dopiero zaczynam zespolone i liczyłem z=√8+6i ale potem przechodząc na postać tryg .
cosα= 45 i sinα = 35 i nie wiem jak α wyznaczyć .. ma ktoś jakiś pomysł ?
25 maj 19:47
wredulus_pospolitus:
8 + 6i = 9 + 2*3i − 1 = (3 − i)2
25 maj 20:03
wredulus_pospolitus:
tfu ... (3+i)
2 oczywiście miało być
25 maj 20:04
Koszczan: o kurde sprytnie dzięki wielkie
25 maj 20:10
wredulus_pospolitus:
ogólna procedura:
a + bi = z
2
z = x + iy więc z
2 = (x + iy)
2 = x
2 − y
2 + 2ixy
25 maj 20:30
Jack: oprócz dwóch równan wredulus pospolitus
można dodać trzecie równanie na podstawie równości modułów
x2 + y2 = √a2 + b2
wtedy całość wygląda następująco:
{ x2 − y2 = a
{ 2xy = b
{ x2 + y2 = √a2+b2
I wtedy zawsze możesz dodać ze sobą pierwsze i trzecie równanie...
no i załatwione.
25 maj 20:59
Jack: Przykład:
√−3−4i = ?
z = √−3−4i
x+iy = √−3−4i /2
x2 + 2xyi − y2 = −3−4i
{x2−y2 = −3
{ 2xy = −4
{x2+y2 = √(−3)2+(−4)2
25 maj 21:15
Koszczan: A mam jeszcze jedno pytanie z3=8
z=2(cos 2kπ3 + sin 2kπ3)
k=1 z1= 2
k=2 z2= −2i
k=3 z3= −2
tak liczyłem a w odp mam
2 , −1+√3i, −1−√3i
I nie wiem gdzie mam błąd
25 maj 21:24
Koszczan: dobra już wiem

źle kąt policzyłem zamiast 2/3 dałem wartości 3/2π
25 maj 21:40