Help
Sylwia: Dany jest ciąg geometryczny (an) wiedząc że a2=−4i a4=−16 Oblicz a1 iq
25 maj 17:49
Natalia: tworzysz sobie układ równań, gdzie podstawiasz, że a2=a1 *q , czyli −4=a1*q, a drugie równanie,
że a4=a1*q
3, czyli −16=a1*q
3. Masz dwa równania, klamerka, układ równań z dwoma niewiadomymi
myślę, że wiesz jak rozwiązać.
25 maj 17:54
Sylwia: Nie mam pojecia
25 maj 18:15
wredulus_pospolitus:
Ale co 'nie mam pojęcia'

Potrafisz rozwiązywać układy równań

Wiesz jak zapisać układ równań
25 maj 18:33
Mila:
a
2=a
1*q⇔−4=a
1*q
a
4=a
1*q
3⇔−16=a
1*q
3
============
a
1*q=−4
a
1*q
3=−16
−−−−−−−−−−− dzielimy stronami
q
2=4
q=2 lub q=−2
wracamy do równania: a
1*q=−4
1) a
1*2=−4 ⇔a
1=−2
a
1=−2, q=2
lub
2) a
1* (−2)=−4⇔a
1=2
a
1=2, q=−2
Teraz sprawdź, czy w (1) i (2) przypadku zgadza się a
4.
25 maj 19:30