równania kierunkowe prostych
czemunie: Podaj przykład dwóch prostych (równania kierunkowe) leżących na płaszczyźnie:
2x+2y−3z−1 = 0,
przechodzących przez punkt (1,1,1) i do siebie prostopadłych.
25 maj 17:43
wredulus_pospolitus:
i w czym problem
25 maj 17:46
czemunie: na początku napisałam równanie dla pierwszej prostej: (x1 − 1)/2 = (y1 − 1)/2 = (z1 − 1)/−3,
ale
teraz wydaje mi się że to jest równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny
25 maj 18:02
jc: Wektor prostopadły do płaszczyzny = (2,2,−3)
Wektor prostopadły do (2,2,3), np. (1,−1,0.
Wektor prostopadły do obu powyższych = (3,3,4)
Odpowiednie proste:
25 maj 18:13