Help
Sylwia: Wyznacz wzór funkcji liniowej której wykres jest prostopadły do wykresu f(x) =2x+5 oraz
przechodzi przez punkt p (−5,2)
25 maj 17:43
wredulus_pospolitus:
Jaki jest warunek konieczny aby dwie proste (na płaszczyźnie) były prostopadłe ?
Zastosuj tą wiedzę
25 maj 17:47
Sylwia: Czyli jak ten wykres ma wyglądać. Za bardzo nie rozumiem
25 maj 17:50
Natalia: aby proste były prostopadłe to ich współczynnik kierunkowy jednej prostej jest przeciwny i
odwrotny do współczynnika kierunkowego drugiej prostej.
Wiesz zatem na pewno, ze twoja prosta ma równanie y=−1/2x+b, teraz podstawiasz za x=−5,a za
y=2, wiec masz równianie 2=−1/2*(−5)+b. Obliczasz b i masz wszystkie dane do wyznaczenia wzoru
funkcji.
25 maj 18:02
wredulus_pospolitus:
Sylwia −−− widzę że masz poważne braki i się zapewne obudziłaś teraz bo w przyszłym tygodniu
czeka Ciebie jakiś sprawdzian zaliczeniowy.
25 maj 18:38
janek191:

f(x) = 2 x + 5
g(x) = a x + b
Wykresy tych funkcji są prostopadłe, gdy
2*a = − 1 ⇒ a = −
12
Mamy, więc
g(x) = −
12 x + b
Wykres funkcji g ma przechodzić przez punkt P = (x, y) = ( − 5, 2)
zatem , po wstawieniu − 5 za x i 2 za g(x) otrzymamy
2 = −
12*(−5) + b
2 = 2,5 + b
b = 2 − 2,5 = − 0,5 = −
12
czyli otrzymamy wzór funkcji g
g(x) = −
12 x −
12
=====================
Patrz też na rysunek
25 maj 21:32