Pomocy
Sylwia: Rozwiąż nierówność −x do kwadratu +x +12jest wieksze od 0
25 maj 17:31
wredulus_pospolitus:
tak ciężko poświęcić parę minut na zapoznanie się w jaki sposób zapisać potęgi? Nie wspominając
już o tym że znak nierówności masz NA KLAWIATURZE
25 maj 18:30
janek191:
− x2 + x + 12 > 0
a = − 1 b = 1 c = 12
Δ = b2 − 4 a*c = 12 − 4*(−1)*12 = 1 + 48 = 49
√Δ = 7
− b − √Δ
− 1 − 7
−8
x =
=
=
= 4
2a
2*(−1)
−2
lub
− b + √Δ
− 1 + 7
6
x =
=
=
= − 3
2 a
−2
−2
zatem
x1 = − 3 x2 = 4
a = − 1 < 0 ⇒ ramiona paraboli skierowane są do dołu
Rysujesz parabolkę i odczytujesz rozwiązanie nierówności:
x ∊ ( − 3, 4)
+++++++++++
Patrz na rysunek