równanie płaszczyzny
maja: Mam problem z zadaniem. Brzmi ono: wyznaczyć płaszczyznę przechodzącą przez 3 punkty:
A (1,0,0)
B(0,1,0)
C(0,0,1).
Na zajęciach policzyliśmy wektor AB i wektor AC, pomnożyliśmy wektorowo. Otrzymaliśmy [1,1,1],
więc punkty nie są współliniowe, następnie zapisaliśmy równanie płaszczyzny: 1x + 1y + 1z + D =
0,
podstawiliśmy współrzędne punktu A, obliczyliśmy w ten sposób D = −1 i ostatecznie otrzymaliśmy
równ.
płaszczyzny: x + y + z − 1 = 0.
Moje pytanie brzmi skąd wiadomo, że powinniśmy pomnożyć wektor AB x wektor AC, a nie AC x AB?
Bo przecież otrzymamy dwa różne wektory. Z góry dziękuję!
25 maj 17:01
wredulus_pospolitus:
bez różnicy
w przypadku mnożenia wektorowego AC x AB otrzymasz [−1,−1,−1] czyli wektor o przeciwnym zwrocie
do tego co dostajesz z mnożenia wektorowego AB x AC
25 maj 17:07
wredulus_pospolitus:
Pamiętasz z fizyki 'regułę prawej ręki' ?
25 maj 17:07
25 maj 17:09
wredulus_pospolitus:
zauważ, że mnożąc AC x AB otrzymasz [−1,−1,−1]
więc masz:
−1x −1y − 1z + D = 0 ⇔ 1x + 1y + 1z − D = 0
i po podstawieniu wyjdzie Ci (w tym przypadku) D = 1
więc płaszczyzną będzie:
x + y + z − 1 = 0 czyli dokładnie to samo Ci wyjdzie
25 maj 17:13
maja: rzeczywiście, bardzo dziękuję za odpowiedź!
25 maj 17:13