Wartość bezwzględna
pheri: Mam pytanie odnośnie opuszczania wartości bezwzględnej nałożonej na trójmian kwadratowy, który
nie ma pierwiastków i którego współczynnik stojący przy x2 jest ujemny
Przykład tego co mam na myśli: |−x2+x−1|
Czy w takim wypadku po opuszczeniu wartości bezwzględnej będzie to wyglądało w ten sposób:
|−x2+x−1|=x2−x+1?
25 maj 16:14
Jerzy:
Tak.
25 maj 16:17
pheri: A gdybyśmy mieli |x2+x+1|?
Czy wtedy |x2+x+1|=x2+x+1?
25 maj 16:19
wredulus_pospolitus:
Warto jednak zaznaczyć gdzieś, że zdajesz sobie sprawę z tego, że −x2 + x − 1 < 0 dla
dowolnego x∊R (np. poprzez wyznaczenie Δ i podanie a = −1)
25 maj 16:20
pheri: Dziekuję za pomoc
25 maj 18:05