Całki
Zagubiony w całkach: Oblicz całkę:
∫ (2−x)
√2x3+2x−8
Przekształciłem to do takiej postaci licząc ze zrobie to z podstawienia abela:
| | −2x4+4x3−3x2+14x−16 | |
∫ |
| |
| | √2x3+2x−8 | |
Tylko ze nie wychodzi... bo w sumie jak go zastosuje to po prawej stronie mam
wielomian 5 stopnia a po lewej 4 i ja to probowalem omijac dodając z lewej strony
0*x
5 i porownywac wspolczynniki ale no coz....
25 maj 14:10
Zagubiony w całkach: * pod pierwiastkiem 3x
25 maj 14:14
wredulus_pospolitus:
czy aby na pewno tak wygląda ta całka ?
25 maj 14:15
wredulus_pospolitus:
nadal ... czy na pewno tak wygląda ta całka?
25 maj 14:15
Zagubiony w całkach: Raczej tak. mnoze razy pierwiastek licznik i mianownik a pozniej wymnarzam
i powstaje takie cos gotowe do podsrawienia abela
25 maj 14:17
Zagubiony w całkach: chyba ze chodzi ze dx zgubilem
25 maj 14:17
Zagubiony w całkach: | | −2X4+4X3−3X2+14x−16 | |
∫ (2−x)√2x3+3x−8 −−−−−−−−> ∫ |
| |
| | √2x3+3x−8 | |
25 maj 14:19
Zagubiony w całkach: tylko z tym dx (znowu zgubliem)
25 maj 14:20
25 maj 14:25
Zagubiony w całkach: no rzeczywiscie zamiast x3 powinno byc x2 wtedy wolfram daje nromalny wynik
25 maj 14:44
Mariusz:
Jeśli pod pierwiastkiem jest trójmian kwadratowy to dobrym pomysłem będzie
pierwsze podstawienie Eulera √4x2+4x−16=t−2x
Jeśli pod pierwiastkiem jest wielomian trzeciego stopnia to pozostaje sprowadzić całkę
do tzw całek eliptycznych
26 maj 03:23
Mariusz:
∫ (2−x)
√2x2+2x−8dx
√2∫(2−x)
√x2+x−4dx
√x2+x−4=t−x
x
2+x−4=t
2−2tx+x
2
x−4=t
2−2tx
2tx+x=t
2+4
x(2t+1)=t
2+4
| | 2t(2t+1)−2(t2+4) | |
dx= |
| dt |
| | (2t+1)2 | |
| | t2−4t+2 | t2+t−4 | t2+t−4 | |
−2√2∫ |
|
|
| dt |
| | 2t+1 | 2t+1 | (2t+1)2 | |
| | (t2−4t+2)(t2+t−4)2 | |
−2√2∫ |
| dt |
| | (2t+1)4 | |
26 maj 04:29
jc: | | 1 | |
(2−x)√2x2+2x−8 = 3√2x2+2x−8 − |
| (4x+2)√2x2+2x−8 |
| | 2 | |
Drugi składnik, podstawienie t=2x
2+2x−8 daje całkę
√t.
Pierwszy składnik, wyrażenie pod pierwiastkiem sprowadzamy
do postaci kanonicznej, dalej podstawiamy ... = cosh t, też nie jet to trudne, choć uciążliwe.
Inny sposób:
całka = (Ax
2+Bx+C)
√x2+x−4 + D ln(2x+1 +
√x2+x−4)
Wystarczy odpowiednio dobrać A, B, C, D.
26 maj 08:22