procenty
Andrzej: na egzaminie z matematyki zdobyłes 50% punktów natomiast kolega 40% wszystkich punktów. Oblicz
o ile punktów procentowych i ile procent zdobyłeś więcej. od kolegi.
25 maj 14:05
janek191:
50 − 40 = 10
Odp. O 10 punktów procentowych
| | 50 − 40 | |
. |
| = 0,25 = 25% |
| | 40 | |
25 maj 14:08
wredulus_pospolitus:
Dla ułatwienia (przyda się do jednego z podpunktów):
Do zdobycia było 100 punktów
Ty zdobyłeś 50% więc 50 punktów
Kolega zdobył 40% więc 40 punktów
O ile punktów procentowych masz więcej od kolegi?
O ile procent więcej zdobyłeś punktów?
25 maj 14:10