.
Otis: Cześć mam dane że D jest trójkątem o wierzchołkach (0,0), (0,2), (2,2), mam rysunek i warunki:
Może ktoś wytłumaczyć skąd to x ≤ y ≤ 2 ?
25 maj 13:30
wredulus_pospolitus:
y=x
y=2
teraz widzisz dlaczego y ≤ 2 oraz y≥x
25 maj 13:39
Jerzy:
To punkty leżące powyżej prostej y = x i poniżej prostej y = 2
25 maj 13:41
Jerzy:
No i oczywiście na odcinkach tych prostych.
25 maj 13:42
janek191:

Prosta AC ma równanie y = x
Punkty leżące nad tą prostą spełniają nierówność
x ≤ y
Aby należały do Δ
ABC muszą spełniać nierówność y ≤ 2 ( leżeć pod prostą y = 2)
Stąd x ≤ y ≤ 2.
25 maj 13:45