oś symetrii
Aga: Dana jest funkcja kwadratowa y=3x2+12x−1. Osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta:
A. x=2
B. x=−2
C. y=2
D. y=−2
Prosze o pomoc jak zrobic to zadanie.
20 lut 20:09
Mateusz: | | −b | |
osią symetri paraboli jest prosta o równaniu x = |
| |
| | a | |
20 lut 20:11
Aga: ale jak podstawie pod b i pod a liczby to i tak mi to nie wychodzi:( prosze o dokladne
wytlumaczenie tego zadania:(
20 lut 20:13
Kamila: x= −b/ 4a
20 lut 20:15
Mateusz: | | −b | |
sory zgubiłem 4 ma byc |
| |
| | 4a | |
20 lut 20:21
Mateusz: | | −b | |
nie powinno byc |
| ten chochlik |
| | 2a | |
20 lut 20:22
Kamila: No ten, pomieszałam współrzędne, jak zwykle.
20 lut 20:25
Godzio:
równanie wierzchołka jest Osią symetri
x=−2
20 lut 20:56
Aga: dzieki wielkie
22 lut 17:34