przedziały
rafal: mam taki problem. komisja powinna zawierac 7 osob. komisja funkcjonuje od godziny 06:00 do
21:00. do dyspozycji mam 9 osob. Jak ich rozlokowac aby kazda osoba siedziala tyle samo
godzin?
25 maj 12:02
wredulus_pospolitus:
Przykładowe rozlokowanie osób:
9 − 7 = 2 <−−− tyle osób może 'odpoczywać' w danym czasie
7*(21−6) = 7*15 = 105 <−−− tyle w sumie osobo godzin trzeba 'zająć'
Co daje 11 godzin 40min pracy dla każdej z osób.
Więc o 6 rano zasiada 7 osób (od a1 do a7).
O godzinie 9.20 a1 i a2 idą odpocząć, zasiadają a8 i a9.
O godzinie 12.40 a3 i a4 idą odpocząć, zasiadają a1 i a2.
O godzinie 16.00 a5 i a6 idą odpocząć, zasiadają a3 i a4.
O godzinie 17.40 a7 idzie odpocząć, zasiada a5.
O godzinie 19.20 a5 idzie odpocząć, zasiada a6.
W efekcie następujący pracownicy pracują:
a1 i a2:
6.00 − 9.20 <−−− 3h 20min
12.40 − 21.00 <−−− 8h 20min
a3 i a4:
6.00 − 12.40 <−−− 6h 40min
16.00 − 21.00 <−−− 5h 0min
a5:
6.00 − 16.00 <−−− 10h 0min
17.40 − 19.20 <−−− 1h 40min
a6:
6.00 − 16.00 <−−− 10h 0min
19.20 − 21.00 <−−− 1h 40min
a7:
6.00 − 17.40 <−−− 11h 40min
a8 i a9:
9.20 − 21.00 <−−− 11h 40min
25 maj 13:33