Jak obliczyć kiedy jest malejąca?
Weronikaxxxxxx: Wyznacz przedziały, w których funkcja f(x)=x32(4−x2) jest malejąca
25 maj 11:49
Weronikaxxxxxx: Do tego momentu obliczylam i nie wiem co dalej
| | (x3)'[2(4−x2)−(x3)[2(4−x2)]' | |
f'(x)= |
| |
| | [2(4−x2)]2 | |
| | 3x(8−2x2)−x3(8−2x2)' | |
f'(x)= |
| |
| | [2(4−x2)]2 | |
| | 24x−6x3−x3(−4x) | |
f'(x)= |
| |
| | [2(4−x2)]2 | |
| | 24x−6x3+4x4 | |
f'(x)= |
| |
| | [2(4−x2)]2 | |
25 maj 11:56
Weronikaxxxxxx: 4x4−6x3+24x=0 /:2
2x4−3x3+12x=0
x(2x3−3x2+12)=0
x=0 2x3−3x2+12=0
Jak to obliczyc dalej?
25 maj 11:58
Jerzy:
Zacząć od początku,bo pochodna źle policzona.
25 maj 12:02
Weronikaxxxxxx: W ktorym miejscu? Liczyłam kilka razy i nie potrafię znaleźć błędu.
25 maj 12:04
Jerzy:
Druga linijka w liczniku , pochodna z x3 wynosi 3x2 , a nie 3x
25 maj 12:06
Weronikaxxxxxx: No tak, racja. Bardzo dziękuję!
25 maj 12:07
Jerzy:
I wyłącz 1/2 przed pochodną.
25 maj 12:09