Równanie, wartość bezwzględna
Natalka: Jak się za to zabrać?
|3x−2|=|x−2|
24 maj 23:54
Karol: 1) przypadki
2) obustronnie do kwadratu
3) graficznie
Raczej duży wybór masz
24 maj 23:58
jc:
3x−2 = x−2 lub 3x−2=2−x
x=0 lub x=1
24 maj 23:59
Natalka: |3x−2|2=|x−2|2
(3x−2)2=(x−2)2, bo |x|2=x2
9x2−12x+4=x2−4x+4
8x2−8x=0
x2−x=0
x(x−1)=0
x=0 v x=1
Podnosząc obustronnie do kwadratu to wyglądałoby w ten sposób?
25 maj 00:06
jc:
|a|=|b| ⇔ a=b lub a=−b
a2=b2 ⇔ a=b lub a=−b
tak czy owak a=b lub a=−b
25 maj 00:16
Natalka: Jakieś zastrzeżenie do a i do b? Czy należą one po prostu do liczb rzeczywistych?
25 maj 00:18
jc: pierwsza równoważność − całkowite, wymierne, rzeczywiste
druga równoważność − całkowite, wymierne, rzeczywiste, zespolone
25 maj 00:28