wykonaj dzialanie
goddamn : Wykonaj działanie i przedstaw wynik w postaci uporządkowanego wielomiany. Określ stopień
wielomianu
[3 (x2 – 4x + 5) – (x + 2) (3 – 2x – x2)] (4x – 1)
24 maj 22:43
Jack: jakie dzielenie tutaj masz?
24 maj 22:49
Jack:
przede wszystkim uporządkuj wszystko w nawiasie kwadratowym
(wymnóż, poskracaj itd.)
24 maj 22:54
Mila:
[3x2−12x+15−(3x−2x2−x3+6−4x−2x2)]*(4x−1)=
[3x2−12x+15−3x+2x2+x3−6+4x+2x2]*(4x−1)=
[x3+7x2−11x+9]*(4x−1)=
=4x4+28x3−44x2+36x−x3−7x2+11x−9=
=4x4+27x3−51x2+47x−9
=====================
Wielomian 4 stopnia.
24 maj 23:10