Równanie różniczkowe
RównanieRóżniczkowe: Coś mi nie wychodzi poniższe równanie różniczkowe:
dy/dx = y/x + tg(y/x)
t = x / y
t*x = y
dt/dx *x + t = dy/dx
dt/dx * x = tgt
dt/tgt = dx/x
wynik to x = − sin (y/x) + C
czy czegoś tutaj po drodze nie pomieszałem?
24 maj 21:31
wredulus_pospolitus:
| | x | |
t = |
| to jak z tego masz t*x = y  |
| | y | |
24 maj 21:41
Leszek: | dt | | dx | |
| = |
| ⇒ln(sin t) = ln(xC) ⇒sin t = xC⇒ y = x arcsin(xC) |
| tg(t) | | x | |
24 maj 21:44
Leszek: podstawienie oczywiście : t = y/x ⇒y = t*x
24 maj 21:45